Uitslag WK Gravel – Leuven

Mathieu van der Poel is de nieuwe wereldkampioen gravel. In de finale reed de Nederlander weg van zijn concurrent Florian Vermeersch en liet de Belg achter op dertien kilometer van de finish. Van der Poel soleerde vervolgens op indrukwekkende wijze naar de overwinning. Vermeersch pakte het zilver, terwijl Quinten Hermans het brons behaalde.

In het begin van de wedstrijd bleef het peloton nog bij elkaar, maar na een uur koers begon de schifting. Eerst bleef er een groep van ongeveer veertig renners over, waarna een kopgroep van zeven werd gevormd. Deze situatie was echter van korte duur. Na zo’n 65 kilometer nam Van der Poel het initiatief en reed hij alleen vooruit, maar besloot zich later weer terug te laten zakken in de groep.

Met nog negentig kilometer te gaan bleven zestien renners vooraan. De race kende daarna een rustiger fase, maar dertig kilometer later versnelde Van der Poel opnieuw. Alleen Connor Swift, titelverdediger Mohoric, Stuyven, Hermans en de Vermeerschen konden volgen, waarmee een kopgroep van zeven ontstond.

De top 10 bij de heren:

1. Mathieu van der Poel
2. Florian Vermeersch
3. Quinten Hermans
4. Jasper Stuyven
5. Gianni Vermeersch
6. Connor Swift
7. Matej Mohoric
8. Tim Merlier
9. Timo Kielich
10. Toon Aerts

WK Gravel Dames

Meer dan honderd rensters gingen om 12:00 uur van start in het derde wereldkampioenschap gravel. De wedstrijd eindigde in een spannend duel tussen twee grootheden: Marianne Vos en Lotte Kopecky. Vos, met dertien WK-titels op zak, en Kopecky, de kersverse wereldkampioen op de weg, maakten er een strijd van. Met nog 65 kilometer te gaan versnelde Kopecky, gevolgd door Vos, terwijl Wiebes en Paladin moesten lossen.

Het duo Kopecky/Vos bouwde een voorsprong van 35 seconden op, terwijl Wiebes nog probeerde terug te komen. Ondertussen vormde zich een achtervolgende groep met Pieterse, Kasper, Paladin, Wiebes en Frain. Op 31 kilometer van de finish hadden de twee koplopers al bijna drie minuten voorsprong op de achtervolgers.

De top 10 bij de dames:

1. Marianne Vos
2. Lotte Kopecky
3. Lorena Wiebes
4. Puck Pieterse
5. Romy Kasper
6. Soraya Paladin
7. Riejanne Markus
8. Femke Markus
9. Emma Norsgaard
10. Lucinda Brand